Sladoled svakako spada u omiljenu poslasticu širom sveta. Međutim da li ste se ikad zapitali kako je nastao odnosno koje je njegovo poreklo. Njegovo precizno poreklo nije sasvim utvrđeno a istorija sladoleda je duga bar 3.000 godina, a korene vuče iz Male Azije. Grci su pripremali osvježavajuće napitke sa malo limuna, meda i puno soka od nara pomešanog sa snegom i ledom. Stari Rimljani su pripremali hladne deserte mešajući fino drobljeni led sa medom, dodajući voćni sok i time su dobijali neku vrstu krema. Arapi su prvi u Evropi, tačnije na Siciliju, doneli desert koji se pravio mešanjem soka agruma sa snegom. Zvali su ga “šerbet”, odatle potiče italijanski sorbeto.

U Palermu su razvili oko 400 različitih vrsta cveća kako bi obogatili ukuse svojih sorbeta.

Prema zapisima koje možemo naći u Carpigani Gelato muzeju, jedinom takve vrste, Caterina de 'Medici i Cosimo Ruggieri, proslavljeni alhemičar i astrolog, preneli su renesansu u Pariz, a smatara se da su donelii i sorbeto. Arhitekti Bernardu Buontalenti pripisuje se gelato s kremom od jaja, ali Francesco Redi i Lorenzo Magalotti pisanjem hvalospeva i recepata čine ga poznatim . Francesco Procopio Cutò, kasnije poznat kao François Procope des Couteaux, prodavao je sorbete pariskim intelektualcima u svom kafiću u Parizu. 

Go to top